Welke matras past het best bij mijn gewicht?

Bij het kiezen van een geschikte matras speelt jouw lichaamsgewicht een belangrijke rol. Zo bepaalt onder andere jouw gewicht welke hardheid van matras het best bij jou past. Het is van belang dat je een weloverwogen keuze maakt, want een te zacht of te hard matras kan zorgen voor klachten.

Soft, medium en hard

Matrassen bestaan niet alleen in verschillende soorten en maten, maar zoals hierboven ook aangehaald in verschillende hardheden. Zo zijn er 3 courante hardheden: zacht, medium of hard. Opgelet deze begrippen verschillen van persoon tot persoon. Zo kan wat hard is voor de ene persoon voor een ander als medium ervaren worden.

Kern matras

De hardheid van de matrassen hangt ook af van de kern waaruit de matras gemaakt is. Zo kan een matras uit pocketveren, micro-pocketveren, traagschuim, koudschuim of latex gemaakt zijn. Deze kern zorgt voor de ondersteuning. Zo gaat bij een kern van pocketveren de matras altijd iets harder aanvoelen. Hoe meer veren ze heeft, hoe beter ze gaat ondersteunen. De hardheid van pocketveer matrassen kan toch verschillen door de afdeklaag. Zo gaat een pocketveren matras met een afdeklaag in koudschuim een harder comfort geven dan een pocketveren matras met een afdeklaag in traagschuim. Deze gaat eerder een zacht comfort geven.

Overzicht hardheid matrassen

Hieronder vind je een overzicht van welke matras het best bij jou zou passen aan de hand van uw lengte & gewicht. Dit kan natuurlijk nog verschillen met het soort comfort jij verkiest.

Best is dat je deze tabel als leidraad neemt bij het kiezen van een matras. Een te hard of zacht matras kan namelijk een aantal nadelen hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld een te zacht matras hebt gekozen kan een soort hangmat-effect optreden. Jouw wervelkolom wordt dan onvoldoende ondersteunt. Een te zacht matras kan op lange termijn zorgen dat je overal pijn hebt of dat je pijnlijke plekken krijgt op jouw lichaam. Een zacht matras is eigenlijk geschikt voor personen met een gewicht tot 65-70 kg.

Personen met een gewicht tussen 80-100 kg kiezen best voor medium of harde matras. Je moet wel opletten dat je geen matras kiest die te hard voor je is. Een te harde matras beperkt namelijk de optimale bloedcirculatie doordat de drukpunten van jouw schouders en bekken te veel worden belast.

Matrassen geschikt voor iets zwaardere personen (boven de 100 kg) .

Bij iets zwaardere mensen is het belangrijk dat ze een matras kiezen met een goede kwaliteit van het basismateriaal. Deze matrassen gaan ook langer mee doordat ze bestand zijn tegen meer gewicht. Op termijn is zo een matras ook duurzamer. Kortom, hoe zwaarder je bent, hoe steviger jouw matras moet zijn. Je kunt wel jouw ligcomfort verhogen door er bijvoorbeeld een zachte topper op te leggen.

Geef een reactie