Hoe kies ik de geschikte matras ?

Er zijn 6 soorten matrassen, namelijk koudschuim, traagschuim, polyether, pocketvering, Bonnellvering en latexmatrassen. Welk type matras past het best bij jou?

Om je te helpen bij de keuze van de juiste matras lees je in onderstaand artikel de voor- en nadelen van elk soort matras.

  • Koudschuim matrassen

De juiste benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met hoge veerkracht. Koudschuim of HR schuim heeft van nature een enigszins onregelmatige, open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en vocht afvoert. Kuilvorming komt bij koudschuim niet voor. Het materiaal is zeer veerkrachtig en biedt een hoog comfort gekoppeld aan een lange levensduur.

Een mogelijk nadeel van een koudschuim matras is het gewicht. Een goed koudschuim matras is redelijk dik en daardoor weegt het ook veel. Daarnaast is het ventilerend vermogen van koudschuim zo goed dat de matras, vooral in de winter, als te koud kan worden ervaren.

  • Traagschuim matrassen

Traagschuim, ook wel viscoschuim genoemd, heeft een compactere celstructuur waardoor het product het vermogen heeft zich snel aan te passen aan het lichaam voor een goede ondersteuning. Traagschuim doet dit op basis van je lichaamstemperatuur, vorm en gewicht. Hierdoor biedt traagschuim een goede ondersteuning aan de zwaardere delen van het lichaam zoals de schouders en heupen. Tevens biedt traagschuim een drukverlagende werking waardoor het ideaal is voor personen met spier- en/of gewrichtsklachten. Traagschuim is echter minder geschikt voor personen die snel transpireren.

  • Polyether matrassen

Polyether heeft een schuimdichtheid die uitgedrukt wordt in een SG waarde. Hoe hoger de waarde hoe duurzamer en beter ondersteunend het product. Polyether biedt voldoende ondersteuning en een redelijke vochtregulatie voor een comfortabele nacht. De open celstructuur zorgt voor een goed ventilerend vermogen en is gekenmerkt door de isolerende werking van polyesterschuim.

Een nadeel van een polyether matras is dat ze weinig veerkracht en comfort biedt. Daardoor ontstaat snel kuilvorming en is het niet duurzaam.

  • Pocketvering matrassen

Pocketvering kenmerkt zich door een wat steviger comfort. De opbouw van het product bestaat uit vele tonvormige veren die elk individueel in losse zakjes zijn verpakt. Hierdoor kan elke veer individueel van elkaar bewegen en zich naar je lichaam vormen. Pocketveren hebben een goede veerkracht en bieden daardoor een goede ondersteuning van het lichaam voor een stabieler ligcomfort. Pocketvering producten zijn vaak opgebouwd in comfortzones waarbij de veren verschillende hardheden hebben. Hierdoor voelt het soepeler aan bij het schoudergedeelte en steviger bij het heupgedeelte, zodat je lichaam altijd perfect ondersteund wordt.

Opgelet pocketveermatrassen zijn niet geschikt voor mensen die last hebben van huisstofmijt of stof in het algemeen. Daarnaast kunnen pocketveringsmatrassen het slapen negatief beinvloeden door het magnetisch veld dat ontstaat door de stalen veren.

  • Bonnellvering matrassen

Bonellvering kenmerkt zich door een soepeler comfort. Dit is hét traditionele veersysteem dat is opgebouwd uit vele stalen veren die met elkaar verbonden zijn doormiddel van vlechtwerk. Dit zorgt voor een goede verdeling van het lichaamsgewicht en biedt comfortabele ondersteuning. De lucht tussen de veren zorgt voor goede ventilatie en heeft een prima vochtregulatie.

Een Bonnelveringsmatras heeft echter ook enkele nadelen zoals dat ze weinig comfort en ondersteuning biedt. Een Bonnelveringsmatras kan niet op een verstelbare bodem.

  • Latex matrassen

Latex matrassen zijn gemaakt van latexrubber. Rubber is elastisch en heeft een hoge veerkracht maar een slecht ademend en ventilerend vermogen. Hierdoor is dit type matras erg warm en al snel vochtig. Daarnaast droogt latex snel uit waardoor het harder wordt en niet erg lang mee gaat.

Geef een reactie